Viskans dalgång

Vi får ett tips via Instagram om ett utflyktsmål i Berghem, mellan Borås och Varberg och bestämmer oss för att åka idag när vädret inte kan bli bättre. Inte ett moln på himlen och efter 40 minuter är vi framme. Svänger av riksväg 41 och förundras över att vi inte har åkt in där tidigare (ev. glömt), men kraftverksruinen har vi i alla fall inte lagt märke till.

Känslan – att vara på väg. Nästan som om vi skulle iväg på semester. Laddade kameror ligger på vänt. Ja den känslan älskar vi, redo för (foto)äventyr.

Lekvads kraftstation i/vid Viskan fick en kort historia. Anläggningen stod klar 1908 och redan 1923 ansågs den vara gammalmodig och lades ned året därpå. Sommaren 1927 ska sent glömmas i Berghem. Efter långvarigt regnande svämmade Viskan över sina bräddar och rev med sig bron och vägen. Den nedlagda kraftstationen skadades svårt. Det vi ser idag är resterna av det gamla turbinhuset.

8 kommentarer på “Viskans dalgång

    1. Tack Ingrid
      En ynnest att kunna välja fint-väder-dagar för våra utflykter.
      Många gånger tänker vi samma sak (eftersom vi ofta inte är så långt hemifrån), att det kan finnas så mycket som vi fortfarande inte sett/vetat om.
      Det är det bästa m Insta och bloggen – alla tips man får (och kan ge vidare).

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.