På stan

I år firar (tydligen) Borås 400 år som stad, grundad av Gustav II Adolf. Precis som Göteborg – också 400 år i år. Kungen slog två flugor i en smäll verkar det som – ja det är ju inte så långt emellan städerna. Numera åker vi till Göteborg på 40 minuter. Undrar hur lång tid det tog 1621? Kungen kanske överhuvudtaget inte var på plats utan bara skrev på privilegiebreven. Vilken typ av firande det kommer att bli under 2021 det styrs väl en hel del av hur pandemin utvecklar sig, kan jag tänka.
Dagens promenad startade vid Anna Lindhs park med utsikt över Södra Torget, i folkmun oftast kallat för Busstorget. Jag hade klätt mig varmt men ändå bet den svaga nordanvinden i näsan.
Den här filuren gör mig alltid glad, där på andra sidan bron över till stadsparken. Statyn kallas för ”Mate hunting” och är gjord av Marianne Lindberg de Geer.
Jag har upptäckt att jag ofta tycker om konstverk av Sven Lundqvist och den här statyn i stadsparken är inget undantag, ”Fiskargosse”, 1991. Konst som står utplacerad i ens hemstad under många år kan man helt plötsligt ”få syn på” och bli nyfiken på. Oftast underlättar det om man har en kamera i handen och därmed har tagit på sig leta-efter-motiv-glasögonen.
Det här är jag svag för – en detalj som plötsligt fångar blicken. Ingen praktisk funktion men jag blir i alla fall på ett himla bra humör. Butik Face på Gågatan.

8 reaktioner till “På stan

 1. Trevligt att få följa med på en promenad i din stad :D Jag gillar pistolen med knut på och den känner nog de flesta igen. Men det ser ut att vara synd om den partnerjagande kaninen (eller haren) . Jakten var förmodligen inte helt lyckad. Kanske är svårt med dejtandet även i djurens värld nu ;) Den lilla fiskargossen är också fin.

  Gilla

 2. Kul att känna igen sej. Förstår att jag inte varit i ”stan” på länge…känner inte igen det överbyggda huset. Lär väl dröja med stadsbesök till våren kan jag tro. Då kanske tillvaron är mera normal. Tills dess så får det bli att hålla sig kvar här ute i skogarna.

  Gilla

  1. Ja, så där kan jag också känna nuförtiden när jag promenerar i stan. ”Oj, har den affären lagt ner eller jaha där har det tydligen öppnat något nytt…”
   Något som jag reagerade på igår var att McDonalds på Gågatan nu är stängt och att fönsterrutorna är täckta av papper på insidorna. Ett ställe som har funnits i så många år.
   Det är verkligen lite folk på stan numera, men jag reagerar på att så pass många ändå vågar gå in på caféerna. Så modig/dumdristig är inte jag.

   Tack Anna-Lena.

   Gilla

 3. Tack för de fina Boråsbilderna, du vet hur mycket jag uppskattar dem.
  Ja, 400 år, både Borås och Göteborg. Jag tror inte att kungen ens var i närheten när städerna blev till. Gustav II Adolf har heller inte stått och pekat och sagt; Där ska staden ligga. Han hade annat för sig.
  Trevlig helg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.