Livets första julklappsutdelning

Lille M:s föräldrar fick agera paketöppnare, denna den allra första julaftonen. Något tidigt för att få böcker i julklapp kanske, men föräldrarna försöker skapa läggdagsrutiner där läsning redan ingår. Tids nog får han titta och känna på dem lite mer själv. Bodies (nu i storlek 68) går åt i ”parti och minut”.

Minns tydligt hur jag tyckte att mamma med bebis-livet i stort sett bara gick ut på att försöka få av nedbajsade kläder, få de små kropparna avtvättade och bytta på och efter det ett evigt tvättande av de små kläderna. Däremellan mat-och sovstunder och försök till att ”bara vara”-stunder. Det gick säkert sådär – något som är betydligt lättare nu som farföräldrar.

7 reaktioner till “Livets första julklappsutdelning

 1. Jag älskar att du faktiskt kommer ihåg. Just de där bitarna tycks annars vara något som glöms snabbt -långt innan man blir farmor eller mormor.
  Och heja M:s föräldrar. Läsa kan man inte börja med för tidigt!
  God fortsättning på julen!

  Gilla

  1. Tack Mossfolk & detsamma!

   Jag har verkligen dåligt minne när det gäller vår egen småbarnstid, men lite väcks till liv nu när jag får uppleva sonens/sonhustruns – lite vid sidan av.
   Ser (och känner någonstans djupt inom mig) hur tufft det är att orka, när sömnen är näst intill obefintlig vissa nätter och skral de övriga.
   Kul att höra att läsning (redan nu) uppmuntras, tack.

   Gilla

 2. Underbart med föräldrar som läser för sina riktigt små barn. Så viktigt att de blir intresserade av böcker. Jag tycker det är så härligt när ”vår” tvååring väljer och vrakar bland alla böcker som han och hans två år äldre bror har, och hittar de enkla böcker som han gillar. Samt att storebror, som egentligen väljer hekt andra böcker, också kommer för att lyssna på ”småbarnsboken”.
  En sådan fin liten hög med klappar. Om ett år kommer det säkert till några paket duplo. Bästa leksaken, enligt denna mormor.
  Kram och God fortsättning!

  Gilla

  1. Tack Anna-Lena, så kul att höra om läsningen!
   Duplo är ett utmärkt förslag – det kommer det absolut att bli i paketen framöver.
   Senare lego också förstås.

   God fortsättning! ♥

   Gilla

 3. Jag tror inte att det spelar någon roll om den lille förstår vad man läser. Bara att lyssna på föräldrarnas, eller kanske mor- och farföräldrars, röster och den speciella rytm och ton man får när man läser högt, ger nog mer än man kanske tror. Trygghet som sedan känns igen och återkopplas till när orden börjar få en innebörd. Man kan inte börja för tidigt och böcker är viktiga. Men att handla små söta kläder är sååå roligt och väldigt behövligt. En väldigt bra kombination alltså :D
  God fortsättning :D

  Gilla

  1. Det är säkert så som du beskriver. Att det är rytm och tonläge som även så tidigt i det lilla livet, kan tillföra något.
   Sedan finns kanske en viss personlighetsaspekt, när de sedan blir större och börjar läsa själva. Vår ene son älskar/älskade att läsa och den andre är helt ointresserad.
   En av varje – precis som vi två, deras föräldrar.

   Tack & God fortsättning Ingrid!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.