Citat

Provocerande?


Cecilia Hagens krönika i Expressen 2018-10-11.

Nu får ni faktiskt sluta flyga med det samma!

Den meningen gillade ni inte.
Oj, vad arga ni blev.
Oj, vad många invändningar ni genast kom med.
Men oj, vad ni innerst inne känner att ni nog borde göra det. Borde sluta flyga i stort sett helt och hållet.

Fortsätter ni på det här viset kommer flyget att ha fördubblats om 20 år, sägs det. Fast det tror inte jag kommer att ske. För om 20 år kan det ha hänt ett och annat som gör att ingen flyger någonstans längre.
Men nu låter jag väl som en domedagsprofet. Som en vilseledd vänster-radikal eller dundrande högerextrem. Och antagligen är jag bara avundsjuk. Som vill att alla andra ska leva ett lika torftigt liv som jag själv. Jag flyger inte alls och det enkom för att jag inte törs. Alltså har jag ingen talan vad andras flygande beträffar.
Men jag sitter kvar här på marken och noterar hur ni flyger hela tiden. Hela tiden, hela tiden! Accelererande ofta!
Allihop! Och som den självklaraste saken i världen.

Det har blivit en mänsklig rättighet att göra det. Att flyga i väg av vilken anledning som helst. Att ta flyget till Brasilien för att få dansa lite samba, till Thailand varje år för att få utlopp för koloniala drifter, för att tillbringa helgen i Rom eftersom det ska regna hemma i Göteborg, för att tillbringa nästa helg i Wien för att tillfredsställa det akuta suget efter wienerschnitzel.
Sluta flyga? Det går inte! Tänk på alla flygbolag som skulle gå i putten och vilka konsekvenser det skulle få! Tänk på alla släktingar strösslade över klotet som inte skulle kunna träffas!

Uppriktigt sagt, må de gå i konkurs, bolagen. Och jorden gick inte under för att Kristina och Karl Oskar aldrig kunde återvända till Ljuders socken. Men det är den på väg att göra för att de som nu bosätter sig på andra sidan Atlanten tar planet hem så fort det vankas affärsmöte eller släktkalas eller tandvärken slår till och man vill ju gå till den tandläkare man alltid gått till, eller hur?

Men herrejisses, så naivt, så urbota korkat! Och dessutom illvilligt skuldbeläggande. Att folk slutar flyga lär inte rädda planeten. Och det gäller att få njuta så länge den finns.
Kanske det, men att undvika flyget ska vara det enskilt bästa en privatperson kan göra för mänsklighetens fortlevnad.

Personligen skulle jag kunna förmå mig att rösta på nästan vilken politiker som helst som hade modet att tvinga oss att besinna oss, att komma ner på jorden igen.
För tvång verkar vara den enda möjligheten.
När jag säger att nu får ni faktiskt sluta flyga och det med det samma, då är det inte en människa som bryr sig.
Det enda som händer är att jag bestås en irriterad fnysning eller två och några hånleenden.

Men skulle ni inte kunna försöka lägga band på er? Inskränka flyg-resorna till en långresa per år? Två resor inom Europa? Och sen bara tågresor inom Sverige?
Då kommer tågen med ens att bli fler och bättre. Och så enbart kollektiva transporter i våra storstäder? Buss, tunnelbana, spårvagn, taxi?

Pröva tanken. Men tänk den blixtsnabbt. Allt annat är otänkbart.

Annonser

9 reaktioner på ”Provocerande?

 1. Ja, jag tror aldrig att vi kommer att komma dithän, för människan är funtad så att hon tänker mest på sig själv. Och när andra länder som länge levt i fattigdom får höjd levnadsstandard och vill ha det som alla vi andra, hur blir det då? Jag har sån ångest över hur vi hanterar vår planet! Laddar man ner appen flight radar, då ser man t.ex. hur flygplanen rör sig runt jorden. Har man inte fått en chock innan, så får man det då.

  Gilla

  • Ja jag är rädd för det och därför tyckte jag det var lite intressant det där hon skrev om tvång.
   Men vilka politiker nuförtiden klarar att ta sådana beslut? Tror tyvärr inte att de finns, de vet att de blir utbytta vid nästa val om de tagit för obekväma beslut.
   Enda utvägen är väl i så fall att ALLA politiker gör gemensam sak. Så tror jag också att det kan bli…men då är det nog för sent…

   Gilla

 2. Att åka båt och vidare med tåg från Malta till Stockholm skulle ta väldigt lång tid i jämförelse med att flyga på drygt tre timmar. Det jag läser känns provocerande och tänkvärt med inslag av en gnutta humor. T.ex:…”att undvika flyget ska vara det enskilt bästa en privatperson kan göra för mänsklighetens fortlevnad.” Tycker vi ska fortsätta med att först koncentera oss alla dessa fordon som är ett större fara miljön. Alla varor som transporteras kors och tvärs och där ingår även transport över haven, de stora lastfartygen. Människan kommer aldrig att sluta flyga, att snabbt ta sig från A till B eller tvärtom är redan på etablerat och en självklarhet. Kanske, förhoppningsvis eller snarare ett måste är att flygplanen i framtiden kommer att vara miljövänliga.

  Gilla

  • Jag har inte flugit på 25 år, så för mig är just den försakelsen det minsta problemet.
   Men om man skall (tvingas) förändra de saker som man verkligen gillar/älskar, så kan det ju säkert kännas jobbigt.
   Tågluff har alltid låtit intressant, i mina öron.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.